Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

Gyermekek szenvedélybeteg családokban

Az addiktológiai munkacsoport ülésünket nagy érdeklődés övezte. Szeptember 22-én több, mint hetven szakember töltötte meg a Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti épületének Refektóriumát.                                                                                                                                                                                                

Az addiktológiai munkacsoport ülésünket nagy érdeklődés övezte. Szeptember 22-én több, mint hetven, addiktológiai és család- és gyermekjóléti szolgálatokban dolgozó szakember töltötte meg a Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti épületének Refektóriumát. Az alkalom első felében Frankó András tartalmas és megérintő előadását hallgathattuk.

Rámutatott, hogy milyen kevés figyelem irányul a szenvedélybeteg családban felnövő gyerekekre mind a társadalomban, illetve az ellátórendszeren belül is. Ritkán kapnak megfelelő támogatást gyerekként és felnőttként egyaránt. Hallottunk arról, hogy mi jellemző az alkohol vagy egyéb függőséggel küzdő szülők gyermekeire, és miben alakul másképp az ő személyiségfejlődésük.

Szó volt az intervencióról is, melyből kiemelhető a gyermek erőforrásaira építő foglalkozások fontossága, és az ítélkezés-mentes attitűd a szülőkkel való munkában.

Színes előadást hallhattunk, sok képes, videós illusztrációval, megérintő példákkal és hasznos tanácsokkal. Kézzelfogható segítséget is kaptunk füzetek és könyvek formájában, melyek használhatóak a szenvedélybeteg családban élő gyerekekkel való munkában. Ezek olvashatóak abban a PPT-ben, melyet a cikk után mellékelünk.

Az előadás utáni szekcióban kérdések hangzottak el az előadáshoz kapcsolódóan, illetve beszélgettünk arról, hogy mit tehet a családsegítőben dolgozó szociális szakember, és mi lehet az addiktológiai területen dolgozó feladata abban, hogy a gyermekek sem maradjanak ki a megsegítésből.

Az alkalmon bemutatkoztak a munkacsoporton jelen lévő addiktológiai szervezetek, felajánlva együttműködésüket a családsegítés, gyermekek átmeneti ellátása területen dolgozó szakemberek számára.

A Munkacsoporton bemutatkozó szervezetek elérhetőségei:

■ Megálló Csoport: https://megallo.org/hu_HU/
■ Kompánia Alapítvány: https://kompania.hu/alapitvany/
■ MMSZ Fogadó Támogató Szolgálat, Gödöllő: https://maltai.hu/fogadogodollo
■ FESZGYI Írisz Klub: https://feszgyi.hu/szenvedelybetegek-nappali-ellatasa
■ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, Budapest: https://www.facebook.com/revbudapest
■ Dunaújvárosi Drogambulancia: http://www.ujdrogambulancia.hu/
■ MRE KIMM Drogterápiás Otthon: https://drogterapia.hu/

Clark Glória Anna- Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő
Misszió Drogterápiás Otthona