Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

Mit kell tudnunk a GAMIAN Europe munkájáról

A budapesti pszichiátriai munkacsoport célja az volt, hogy a Gamian Europe munkáját megismerje, annak érdekében, hogy a szociális szolgáltatásainkat, ha kell változtathassuk, s hogy klienseinket tájékoztathassuk.                                                                                                                   

A budapesti pszichiátriai munkacsoport célja az volt, hogy a Gamian Europe munkáját megismerje, annak érdekében, hogy a szociális szolgáltatásainkat, ha kell változtathassuk, s hogy klienseinket tájékoztathassuk.
A GAMIAN- Europe (Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks-Europe) elnöke Kéri Péter, az Ébredések Alapítvány munkatársa.
Videóban osztjuk meg ezt a beszélgetést Kéri Péterrel, aki beszámolt arról, hogy milyen partneri együttműködéseket alakítanak ki az érdekvédelmi munkájuk során. Hogyan előzik meg, hogy ne a szervezetet használják, hanem valóban az érintettek hangjai tudjanak lenni. Beszélünk a kliens bevonásról is: egyéni-szervezeti szinten is fontos, hogy az érintettek informálva legyenek az ellátórendszer állapotáról, lehetőségeiről, formálhassák azt. Végül arról, hogy mit tesz a szervezet a közvélemény formálásáért, hogy bátran ki tudjuk mondani: “Nem vagyok jól“.

A Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks-Europe (GAMIAN-Europe) egy non-profit, betegvezérelt páneurópai szervezet, amely a mentális betegségekben érintett személyek érdekeit és jogait képviseli és támogatja. Fő tevékenységei az érdekképviselethez, a tájékoztatáshoz, a figyelemfelhíváshoz, az oktatáshoz, a partnerséghez és a kapacitásépítéshez kapcsolódnak. Munkájuk átfogó témái a mentális betegségek destigmatizálásához és a betegek jogainak védelméhez kapcsolódnak.
A GAMIAN-Europe 1998-ban jött létre a betegszervezetek reprezentatív koalíciójaként. Munkájuk azóta is azon a meggyőződésen alapul, hogy a betegek hatékony és kiegészítő szerepet játszhatnak és kell is játszaniuk a pozitív és proaktív politikák és egyéb hatásos kezdeményezések kidolgozásában a mentális egészségügyi problémákkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A szervezet céljai:
– információszolgáltatás, megbízhatóság és minőségjavítás
– megbélyegzés, előítéletek és a félretájékoztatás csökkentése
– együttműködés elősegítése a mentális egészség területén
– tudatosság, a tudás és megértés fejlesztése.

Ennek érdekében a GAMIAN Europe
– tájékoztatást és támogatást nyújt a tagszervezetek
– elősegíti a nyitott és inkluzív páneurópai párbeszédet
– tapasztalatokat és jó gyakorlati példákat oszt meg.

Konklúzió – PARTNERSÉG – ezáltal szolgáltatásfejlesztés, szolgáltatásbiztosítás.

Bővebb info: https://www.gamian.eu/ és a publikációk: https://www.gamian.eu/publications/

Tapasztalati szakértők képzéséről itt olvashattok többet: https://ebredesek.hu/kepzeseink/akkreditalt-kepzesek-tapasztalati-es-kisero-szakertoknek/

A beszélgetés a BUSZSZH YouTube csatornáján érhető el: https://youtu.be/217J6mU7Htg

Body Éva
BUSZSZH pszichiátriai munkacsoport
Országos Közösségi Ellátások Egyesülete elnökségi tag