Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

Krízishelyzetek kezelése- gyermekpszichiáter válaszolt a CSÁÓ-s kollégák kérdéseire – Gyermekek-, Családok Átmeneti Otthonai Munkacsoport

A BUSZSZH Gyermekek-, Családok Átmeneti Otthonai munkacsoportja a családok átmeneti otthonában és a gyermekek átmeneti otthonában dolgozó kollégák részére szervezett workshopot 2023.06.23-án a Jó Pásztor Anyaotthonban.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

A BUSZSZH Gyermekek-, Családok Átmeneti Otthonai munkacsoportja a családok átmeneti otthonában és a gyermekek átmeneti otthonában dolgozó kollégák részére szervezett workshopot 2023.06.23-án a Jó Pásztor Anyaotthonban. A workshop keretében előadást tartott dr. Puskás Cristian a Vadaskert Kórház gyermek és ifjúságpszichiáter szakorvosa krízis és kríziskezelés címmel.

A szakember a 12-18 év között fiatalokkal foglalkozik, az előadása során is a korosztállyal kapcsolatos tapasztalatairól beszélt és igyekezett olyan hasznos, gyakorlati tanácsokat megismertetni a kollégákkal, amelyek alkalmasak arra, hogy a krízisben lévő fiatalokat „kimozdítsa.”

Az előadás során meghatározta, hogy mit tekint a szakirodalom krízisnek és hogy mi az, amire figyelnünk kell a gondozás során, mit tudunk tenni, ha a nálunk gondozott fiatal krízishelyzetbe kerül.

A szakorvos hangsúlyozta a „hogy vagyunk” kommunikációt és a kliensek minél alaposabb megismerését, illetve az irányukba forduló megerősítő kommunikáció fontosságát, még a krízis kialakulása előtt, mert elmondása szerint csak akkor működnek a technikák a krízis kezelésére és elhárítására.

A krízisállapotra vonatkozó tünet lehet, ha nem tudunk kommunikálni a tinédzserrel, illetve csak egy téma foglalkoztatja felfokozott állapotban. A krízis felismeréséért figyelni kell a jelentős változásokra a fiatalok általános állapotához képest.

Kapcsolódó témánk volt az érzelemszabályozás fontossága, mely fókusza a kamaszokkal való munkának.

Az előadás kötetlensége miatt lehetőségünk volt folyamatosan reagálni, kérdezni az előadótól, így egy nagyon izgalmas és hasznos szakmai megbeszélésen vehettünk részt, melynek folytatását tervezzük az év második felében.

dr. Schmidt Ágnes
munkacsoport vezető