Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

Az idősbántalmazásról tervez eseménysorozatot az Idős Emberek Alapszolgáltatásai Munkacsoport

Az idősbántalmazásról tervez eseménysorozatot az Idős Emberek Alapszolgáltatásai Munkacsoport. A program kapcsolódik a már meghallgatható „Idős emberek bántalmazása – mi történik a négy fal között?” című podcasthoz, illetve az e tárgyban március végén nagy érdeklődéssel fogadott workshophoz is.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Az idősbántalmazásról tervez eseménysorozatot az Idős Emberek Alapszolgáltatásai Munkacsoport. A program kapcsolódik a már meghallgatható „Idős emberek bántalmazása – mi történik a négy fal között?” című podcasthoz, illetve az e tárgyban március végén nagy érdeklődéssel fogadott workshophoz is.

A téma fókuszát az indokolja, hogy az idős emberekkel szembeni abúzus még az egyéb abúzusoknál is inkább rejtve marad. Sőt, éppen ez a rejtettség hívja elő, és előfordulásának gyakorisága arányos a társadalmi izoláció mértékével. Így az izoláció elkerülése, enyhítése önmagában is segít a bántalmazás kialakulásának, eszkalálódásának elkerülésében. Mit tehetnek a szociális szakemberek? A méltóság megsértése, a lelki gyötrés, a testi bántalmazás vagy egyéb abúzus-formák felismerése az első lépés, illetve az áldozat hozzásegítése a helyzet felismeréséhez a második.

Az idős emberek családon belüli bántalmazásának számtalan formája létezik, de talán a legkockázatosabb az a helyzet, amikor egy gondozó családtag egyedül lát el egy beteg, önmaga ellátására képtelen családtagot, és ebben a kétszemélyes elszigeteltségben, kölcsönös kiszolgáltatottságban telnek napjaik, heteik, akár éveik is. Mi, szociális szakemberek nem csak a bántalmazás felismerésben és az áldozat támogatásában segíthetünk, prevenciós célból kifejezetten támogatni szükséges a gondozó személyt is, például kiegészítő szolgáltatásokkal.

A magunk eszközeivel a társadalmat is segítenünk kell abban, hogy megismerje, megbecsülje, tisztelje az ápoló-gondozó munkát és anyagilag is ellentételezze, akár gondozó családtagról, akár professzionális ápoló-gondozó szakemberről van szó.

Olyan ez a téma, mint a hagyma, ha egy réteget lefejtünk, mindig újat találunk alatta. A sokrétűség bontogatásában szeretnénk továbblépni az év második felében. Jelenleg keressük a legmegfelelőbb formát és előadókat. Munkánkban természetesen nem csak az Idős Emberek Alapszolgáltatásai Munkacsoport tagjaira, hanem a többi munkacsoport részvételére is számítunk.

Budapest, 2023. július 25.
Idős Emberek Alapszolgáltatásai Munkacsoport

Mátics Katalin
intézményvezető
USZOSZ

Szabó Judit Ágnes
szociális munkatárs
USZOSZ