Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

2024.03.28. Utcai szociális munka – „Nem úgy van most, mint volt régen?” A Budapesti Szakmatámogatási Hálózat Hajléktalan Emberek Budapesti Szociális Alap- és Szakosított Ellátási Szakmatámogatási Csoportja

Következő eseményünkön az utcai gondozó szolgálatok kollégáin, ügyfelein, problémáin és megoldási lehetőségein lesz a fókusz. Erre a workshopra elsősorban a közterületen élő hajléktalan emberekkel foglalkozó munkatársak jelentkezését várjuk.                                                                                                                 

MEGHÍVÓ

Utcai szociális munka – „Nem úgy van most, mint volt régen?”

Következő eseményünkön az utcai gondozó szolgálatok kollégáin, ügyfelein, problémáin és megoldási lehetőségein lesz a fókusz. Erre a workshopra elsősorban a közterületen élő hajléktalan emberekkel foglalkozó munkatársak jelentkezését várjuk. Célunk, hogy összeállítsunk egy problématérképet, mely valós pillanatfelvételként szolgálhat az aktuálisan tapasztalt nehézségekről.

Felvezető előadás: Horváth-Takács Bernadett (Hajléktalanokért Közalapítvány) – Gondolatok és kérdések az utcai szociális munka ajánlása kapcsán

Az ajánlás elkészültének előzményei, gyakorlati részeinek áttekintése. Kíváncsiak vagyunk, hogy a szakemberek hogyan látják a gyakorlatban az ajánlás használhatóságát, a szolgáltatási elemeket és azok súlyozását, mi segíthetné és mi akadályozza az ellátás hatékonyabbá tételét, milyen együttműködések vannak és lehetnének a rendszer szereplői között és a rendszeren kívül, s hogy hogyan segíthetik a számok (pl. a statisztika) a munkánkat?

Beszélgessünk az ellátás professzionalizálását célzó törekvésekről, s ezek hatásairól. Van kötelező utcás képzés, szakmai protokoll, ajánlás… Segítik munkánkat, érezhető pozitív hatásuk? Bár a szolgáltatás nyújtás körülményei megváltoztak, de mit hoz mindez a gyakorlatban? Sokan érzékeljük, hogy egyre gyarapodik a pszichiátriai problémákkal küzdő ügyfelek száma és egyre diverzebben látjuk a tüneteiket is. Egyre gyakrabban találkozunk krónikus megbetegedésekkel, gyenge egészségi állapottal küzdő kliensekkel, idősekkel. Elhelyezésük igen nagy gondot okoz számunkra, holott nagy a nyomás és a felelősség is ezzel kapcsolatban. Szeretnénk arról beszélgetni, hogy a napi feladatok átalakultak-e, bővültek-e a fenti tendenciák hatására? Hogyan változtak a hangsúlyok a munkában?

Fontosnak tartjuk a megoldási lehetőségek, megküzdési stratégiák felvillantását, összehasonlítását. Minden terepen dolgozó szakembernek van egy beépített embere az egészségügyben, ismer egy emberséges nővért valamelyik gyakran látogatott osztályon, egykori egyetemi csoporttársa csinált egy 10 fős rehabot, amit alig ismer/használ az ellátórendszer, egy rokona segítségével olyan szolgáltatáshoz juttathat utcán élőket, melyekre különben éveket kell várni… Ilyen és ehhez hasonló praktikumok, tudások összegyűjtését, kevésbé ismert lehetőségek feltárását, átadását is célozza a workshop, melyekkel hatékonyabban segíthetjük ügyfeleinket. A problématérképet a honlapon közzétesszük, az ágazatirányítás felé megküldjük.

Üdvözlettel,

Szentkereszty Tamás
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-Magyarországi Régió

Regisztráció

Várunk benneteket szeretettel, kérjük az esemény előtt regisztráljatok: https://forms.gle/SqBeHv8PFbexmogu6

Időpont és helyszín

■ 2024.03.28. – 10.00 – 12.30
■ A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület központja (1011 Budapest, Bem rakpart 28), a földszinten található Refektórium, előadóterem.