Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

2023.03.29. – A családon belül előforduló idősbántalmazás és az idős emberekre specializált bűncselekmények. Mit tehetünk? Idősek Alapellátása Csoportjának workshopja

Az Újbudai Szociális Szolgálat nevében meghívom Önt és érdeklődő munkatársait az Idős Emberek Budapesti Szociális Alapellátási Szakmatámogatási Csoportja következő workshopjára.                                                                                                                                                                                                                          

MEGHÍVÓ

A Budapesti Szakmatámogatási Hálózat Idősek Alapellátása Csoportjának workshopjára

Tisztelt Intézményvezető Asszony!

Tisztelt Intézményvezető Intézményvezető úr!

Az Újbudai Szociális Szolgálat nevében meghívom Önt és érdeklődő munkatársait az Idős Emberek Budapesti Szociális Alapellátási Szakmatámogatási Csoportja következő workshopjára.

A workshop témája:

A családon belül előforduló idősbántalmazás és az idős emberekre specializált bűncselekmények. Mit tehetünk?

Az idősbántalmazás a családon belül előforduló agresszió leginkább rejtett, feltáratlan területe mikroszinten és társadalmi szinten egyaránt. Sokkal kevesebb társadalmi és szakmai figyelem vetül rá, mint a gyerekbántalmazásra vagy a párkapcsolati erőszakra, és nem kurrens téma, mint a metoo mozgalom. Mi, az alapszolgáltatások dolgozói azonban ott vagyunk a frontvonalban, ahol találkozhatunk furcsa helyzetekkel, gyanús ütésnyomokkal, zavart viselkedéssel. Az idős emberekre specializált egyéb bűncselekményekkel éppen fordított a helyzet, szinte arányuknál is ismertebbek, így talán a kelleténél több szorongást okoznak.

Kérdés, hogy van-e egyáltalán, és ha igen, mi a szociális alapszolgáltatásoknál dolgozók lehetősége és felelőssége a megelőzés és a potenciális áldozatok védelme, biztonsága megóvásában?

A workshop célja a családon belüli idősbántalmazás és az idős emberekre specializált bűncselekmények formáinak, felismerésének, megelőzésének feltérképezése, a résztvevők tapasztalataira és néhány jó nemzetközi gyakorlatra is támaszkodva.

Előadók

Szabó Richárd r.hadnagy, bűnmegelőzési előadó, Budapest XI. kerületi Rendőrkapitányság

■ Szabó Judit Ágnes szociológus, szociálpolitikus, szociális munkatárs, USZOSZ.

Üdvözlettel,

Szabó Judit Ágnes
szociális munkatárs

Mátics Katalin
intézményvezető

Időpont és helyszín

■ 2023.03.29. 9.30 – 12.00

■ Újbudai Szociális Szolgálat, Budapest, 1119 Keveháza utca 6.