Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat
A budapesti szociális szakemberek portálja.

Addiktológiai technikák a hajléktalanellátásban dolgozó kollégák eszköztárának bővítéséért – Hajléktalanügyi munkacsoport

A BUSZSZH hajléktalanügyi munkacsoportja még a kánikula előtt tartotta az első félév utolsó nagyobb szakmai eseményét. A motivációs interjú technikáját nem kisebb szaktekintélytől, mint Dr. Bordogi Andrea pszichiáter, neurológus, addiktológus főorvostól sajátíthatta el a több mint 40 résztvevő.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

A BUSZSZH hajléktalanügyi munkacsoportjának 2023. május 24.-i rendezvényve

A BUSZSZH hajléktalanügyi munkacsoportja még a kánikula előtt tartotta az első félév utolsó nagyobb szakmai eseményét. A motivációs interjú technikáját nem kisebb szaktekintélytől, mint Dr. Bordogi Andrea pszichiáter, neurológus, addiktológus főorvostól sajátíthatta el és gyakorolhatta be a több mint 40 résztvevő, aki megjelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyányi téri központjában 2023. május 24-én.

A motivációs interjú módszere eredetileg a klasszikus addiktológiai ellátásban jelent meg, azonban a szerfüggőségek kezelése mellett hatékonyan alkalmazható viselkedési zavarokkal küzdők vagy a mentális problémákkal élő emberek esetében is. Az aktív szerhasználó függők jellemzően alacsony motivációval rendelkeznek (s az sem tart sokáig), nehéz velük szerződést kötnie a szakembereknek, így sok alkalmazkodásra van szükség. A motivációs interjú keretében javasoljuk a viselkedésváltozást a szenvedélybeteg segítségkérőnek, ahol az alkohol- és droghasználatot probléma-viselkedésként kezeljük. A motivációs interjú célja, hogy a szenvedélybeteg kívánja viselkedésének megváltoztatását. Ehhez a következő lépéseket kell követni: 1. Az empátia kifejezése; 2. Diszkrepancia kialakítása; 3. Az ambivalencia átbillentése; 4. A vitatkozás elkerülése; 5. Az ellenállás kezelése; 6. A változtatás képességének támogatása. A motivációs interjú során alkalmazott konzultációs technikák: nyitott kérdések, visszatükröző figyelem, megerősítés, összegzés.

Az alkoholfüggőség és a leszokás alapismereteinek áttekintése azért is fontos, mert még a gyakorló szociális munkások fejében is sok tévhit élhet ezekkel kapcsolatban. A személyközpontú és célorientált módszer nagy érdeklődést váltott ki a hajléktalanellátásban dolgozó szakemberekből, ami érthető is, hiszen az otthontalan emberek körében is nagy arányban alkalmazható technikával térhettek haza a szakmai napról. A tudástár bővítését szolgálandó, megismerhettünk szerhasználati szokásokat felmérő és azok megváltoztatásában segítő teszteket (Ambivalencia, Alkoholhasználati rendellenesség azonosítási teszt – AUDIT / AUDIT-C, a dependencia jelen vagy múltbeli kimutatására – CAGE, ASI).

A motivációs interjútechnika gyakorlatánál főorvosasszony kiemelte, hogy ha az ügyfél kész rehabilitációra, nagyon fontos, hogy hamar addiktológiai ellátásban részesülhessen. Ezért szeptemberben folytatjuk az együttműködést az egészségügy és a szociális szakma résztvevői, a hajléktalanellátásban és a szenvedélybeteg-ellátásban dolgozó szakemberek között.

Szentkereszty Tamás
A Hajléktalanság  munkacsoport koordinátora