- buszszh.hu - https://www.buszszh.hu -

Ki intézheti az idős ember ügyeit, ha az otthonában megfelelő gondozást kap, azonban nem tudja az ágyat elhagyni, és nincs hozzátartozója? – Idős Emberek Alapszolgáltatásai munkacsoport

Egyre több idős ember él egyedül, aki a lakását elhagyni nem képes, és nincs hozzátartozója. Napi szükségleteinek kielégítését meg tudják oldani a házi segítségnyújtás keretében, ügyeik intézése azonban meghaladja a gondozók kompetenciáját.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Az Idős Emberek Alapszolgáltatásai munkacsoport 2023. május 31-i workshopjának témája

Egyre több idős ember él egyedül, aki a lakását elhagyni nem képes, és nincs hozzátartozója. Napi szükségleteinek kielégítését meg tudják oldani a házi segítségnyújtás keretében, ügyeik intézése azonban meghaladja a gondozók kompetenciáját. Számos kérdés merült fel ehhez a helyzethez kapcsolódóan is „Az Idős Emberek Alapszolgáltatásai” munkacsoportnak a gondnokság alá helyezés dilemmáiról tartott workshopján 2023. május 31-én. A bevezető előadást Dr Félix Péter, Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Gyámügyi Osztály vezetője tartotta.

A workshopon több, a mindennapi életben előforduló, nehezen megoldható esetben kértek a szakértőtől tanácsot a munkacsoport tagjai. Így például felvetődött, hogy ha az idős ember belátási képességei birtokában van, azonban mégsem képes ügyei intézésére, mert fekvő beteg, az ágyat elhagyni nem tudja, kaphat-e a gyámhatóságtól segítséget? Fontos tudni, hogy ebben az esetben a gyámhatóság vagyonkezelő eseti gondnokot rendelhet ki, kérelemre. (Amennyiben az ellátottnak nincs törvényes képviselője vagy meghatalmazottja.)

Felmerült az a kérdés is, hogy kérhet-e maga az ellátott segítséget az állapota miatt a gyámhatóságtól, pl.: ügyei intézésében? Igen. Ilyen esetekben elsősorban a támogatott döntéshozatal lehet a megfelelő forma.

Az idősügyi workshopok visszatérő problémája a bankkártya használata. Ha az idős ellátott banki folyószámlára kapja a nyugdíját, azonban ágyban fekvő, nem tudja a lakását elhagyni és nincsen, aki felvehetné a pénzét, mi a teendő?

Sem adatvédelmi szempontból, sem jogosultság szempontjából nem megfelelő gyakorlat, ha a gondozó kezeli az ellátott bankkártyáját és az ehhez tartozó PIN kódot. A megoldás az, hogy a bankból meghatalmazással fel lehet venni az idős ember nyugdíját, ha a számla tulajdonosaként a meghatalmazást ad, amelyet saját kezűleg írt és aláírta, mégpedig beszámítható mentális állapotban. A bankok nem teljesen egyforma eljárást követnek ebben az esetben, ezért előzetesen tájékoztatást kell kérni az ellátott számlavezető bankjától, hogy a konkrét ügyben hogyan kell eljárni. Amennyiben az ellátott már nincs beszámítható mentális állapotban, jelzést kell tenni az illetékes gyámhatóság felé.

Mács Katalin
munkacsoport vezető
USZOSZ

Szabó Judit Ágnes
szociális munkatárs
USZOZS