- buszszh.hu - https://www.buszszh.hu -

Fókuszban az ellátotti pénzkezelés, mentálhigiénés ellátás fejlesztése alternatív terápiás lehetőségekkel – Idősek otthonai Munkacsoport

Örömmel adom hírül, hogy a BUSZSZH idősek otthonai munkacsoport üléseinkre az első félévben sok aktív, idősellátásban dolgozó szakember érkezett, akik a minőségi idősellátás fejlesztésére nyitottak és elkötelezettek a fővárosi idősek otthonaiban.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Örömmel adom hírül, hogy a BUSZSZH idősek otthonai munkacsoport üléseinkre az első félévben sok aktív, idősellátásban dolgozó szakember érkezett, akik a minőségi idősellátás fejlesztésére nyitottak és elkötelezettek a fővárosi idősek otthonaiban.

Munkacsoportunk első alkalmán az intézményi ellátottak szabályszerű pénzkezelése, az ellátotti jogok érvényesülése, az ellátottak érdekvédelme volt a téma, ahol két kiváló szakember volt a témák gazdája.

Dr. Kopácsy Judit Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársától hallhattunk értékes előadást az ellátottak pénzkezeléséről és Filotásné Ugrics Katalin ellátottjogi szakreferens az integrált jogvédelmi szolgálat munkatársa osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel az ellátotti jogok védelméről.

Ezekkel a témákkal az volt a célunk, hogy együtt gondolkodva keressük a mindennapjainkban jelentkező szakmai kihívásokra adott megfelelő válaszokat hiszen tudjuk, hogy az intézményvezetők nagy nyomás alatt kell, hogy megfeleljenek számos törvényességi és szakmai elvárásnak. Ezért is esett választásunk elsőként az ellátottak pénzkezelése, az ellátotti jogok érvényesülése az idősellátásban, kiemelten a demenciával élő körében témára.

A szakmai nap alapját „Az alapvető jogok biztosának jelentése adta, mely az ellátotti pénzkezelésre vonatkozó intézményi szabályozással összefüggésben” született írásos anyag.

Az alapvető jogok biztosának JELENTÉSE az AJB-1327/2022. számú ügyben itt olvasható:
https://www.ajbh.hu/documents/10180/781f6c96-dd28-e370-9ad6-fc49adfbb7af [1]

Az áprilisi szakmai csoport nagyon mozgalmas és aktív volt a szó szoros értelmében, mert témánk a bentlakásos intézményben élő, mozgásukban korlátozott, vagy „csak” nehezített mozgású lakóink esetében alkalmazható senior tánc és séta jótékony hatása.
A mozgás egészségi állapotra, hangulatra ható pozitív hatásairól hallhattunk és arról, hogy milyen közösségépítő lehetőség rejlik a közös örömteli táncban.

Vendégeink voltak Radvánszki Edit szociális szakember, szenior egyensúly és gerinc tréner, táncinstruktur és Bozsik Anna háromszoros olimpikon, sífutó szakedző, testnevelőtanár, nordic walking oktató.

Az értékes előadás mellett nagy élmény volt, hogy „táncra perdült” minden résztvevő. A közösségi tánc érezhetően mindannyiunk hangulatára pozitív hatással volt, ami reményeink szerint arra inspirálta a résztvevőket, hogy az idősek otthonaiban rendszeres program legyen a senior tánc is.

Bozsi Anna olimpikon megtanította a résztvevőknek a helyes testtartást séta közben, melyet aktívabb ellátottjaink kiválóan tudnak alkalmazni azokban az idősek otthonaiban, ahol van megfelelő udvar vagy az intézmény közelségében alkalmas zöldterület.

A félév harmadik szakmai napja a minőségi idősgondozásra fókuszált, kiemelten a demenciával élő ellátottakra. A résztvevő szakemberek ismereteiket bővíthették a demenciával élő személyekről, gondozásuk – foglalkoztatásuk sajátosságairól, az állatterápia szerepéről.

Az előadást Balog Józsefné szociálpolitikai szakértő, idősügyi munkacsoportvezető tartotta, aki több mint huszonöt éve dolgozik az idősellátás területén és a demenciával élők gondozását, foglalkoztatását kiemelten szívügyének tekinti. A lexikális ismeretek mellett személyes tapasztalatait is hallhatták a jelenlévők a demenciával élőkkel kapcsolatosan, továbbá az állatterápia jótékony hatását ismertette egy fővárosi idősek otthonában megélt élményei alapján. A demenciáról szóló filmek egy – egy részletének bejátszása a jelenlévők érzékenyítését célozta a témában.

Az előadást Kiss Tamás terápiás szakmai vezető, a Kutyával az Emberért Alapítvány munkatársa követte, aki szintén a kutyaterápiával elért eredményekről számolt be. Minden résztvevő örömére nemcsak hallhatunk az állatterápiáról, hanem meg is élhettük egy terápiás kutya játékosságat, ügyességét, kedvességét a közös játékokban.

A kea-net.hu weboldalon a következő mottó olvasható: „Ne menj előttem lehet, hogy nem tudlak követni. “Ne gyere mögöttem lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!”

Ez a mottó emlékeztetett mindannyiunkat a „Legjobb Barát Hozzáállás” modellre, melyet a demenciával élők ellátásában mi szociális szakemberek is alkalmazunk.

A fentiekben bemutatott szakmai napok témái is mutatják, hogy a Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat – BUSZSZH idősügyi munkacsoport főcélja a személyközpontú idősellátás, az egyéni szükségletnek megfelelő foglalkoztatás, mentálhigiénés ellátás fejlesztése, a szakmai protokollok és vonatkozó jogszabályi keretek között.

Erre a közös munkára hívunk minden fővárosi idősek otthonába dolgozó szakembert az év második felében is. Legközelebb várhatóan szeptember 14-én találkozunk!

Balog Józsefné
idősügyi munkacsoportvezető